Ministerstvo obrany nemělo dostatečný přehled o nemovitém majetku

Tisková zpráva o ukončení kontrolní akce č. 06/22
4. 5. 2007


Cílem další z kontrol Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) bylo prověřit hospodaření s majetkem státu a s prostředky státního rozpočtu určenými pro zabezpečení vojenského zdravotnictví. Kontrolovaným obdobím byly roky 2004 a 2005, v případě věcných souvislostí i období předchozí a období do ukončení kontroly. Finanční objem majetku kontrolovaného u organizačních útvarů Ministerstva obrany činil 1,7 mld. korun a u příspěvkových organizací 7,9 mld.

Kontrola byla provedena u Ministerstva obrany (MO) a jeho organizačních útvarů Nemocniční základna (NZ) a Základna zdravotnického materiálu (ZZM), u příspěvkových organizací Ústřední vojenská nemocnice Praha (ÚVN), Ústav leteckého zdravotnictví Praha (ÚLZ), Vojenská nemocnice Brno (VN Brno) a Vojenská nemocnice Olomouc (VN Olomouc).

„Ministerstvo obrany nestanovilo konkrétní odpovědnost za koordinaci činností jednotlivých subjektů, které se podílely na řízení vojenského zdravotnictví. Kontrolou bylo například zjištěno, že ministerstvo nezabezpečilo pro vysílané polní nemocnice do zahraničních misí podmínky k řádnému hospodaření s majetkem státu, což mělo za následek inventarizační rozdíly u majetku zjištěné po jejich návratu. Nebyly identifikovány a vyhodnoceny jejich skutečné příčiny a rozdíly nebyly vyúčtovány. Ministerstvo také nemělo dostatečný přehled o nemovitém majetku, který na ÚVN a ÚLZ delimitovalo v roce 1994, a nadále o něm ještě v roce 2006 účtovalo,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

Podle jeho dalších slov ÚVN a VN Brno provozovaly živnosti bez živnostenského oprávnění a činnosti nebyly uvedeny v jejich zřizovacích listinách. „Například ÚVN provozovala specializovaný maloobchod kosmetickým a drogistickým zbožím, VN Brno v roce 2006 pronajímala nebytové prostory, provozovala i stravovací služby pro cizí strávníky,“ přiblížil prezident. Při zadání veřejné zakázky ÚVN a ÚLZ v několika případech nedodržely ustanovení zákona o veřejných zakázkách.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2006 pod číslem 06/22. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ Ing. Ladislav Zeman.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad


Viz též: Podrobná informace z ukončené kontrolní akce č. 06/22 - formát PDF

tisk stránky