Kvůli špatnému hodnocení, výběru i kontrole projektů hrozí v OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost ztráta až stovek milionů

TISKOVÁ ZPRÁVA – 15. 10. 2012


Nejvyšší kontrolní úřad se zaměřil na operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, konkrétně na prioritní osu 1 – Počáteční vzdělávání. Zkontroloval individuální projekty, mezi nimi i tzv. projekty „EU peníze školám“, tj. projekty s aplikací standardní stupnice jednotkových nákladů. Prověřil nejen fungování systému, ale i 43 individuálních projektů za 145,8 milionu korun. Z nich téměř 124 milionů by měla zaplatit Evropská unie. Kontroloři našli zásadní nedostatky hned v několika oblastech: Ministerstvo školství například nepředložilo monitorovacímu výboru ke schválení všechna výběrová kritéria projektů. Porušilo tak evropské předpisy a hrozí kvůli tomu, že by EU nemusela proplatit dotace ve výši několika set milionů korun.

Co se cílů kontrolované prioritní osy týče, podle NKÚ jsou nastaveny velmi obecně, takže není možné vyhodnotit efektivitu vynaložených prostředků. MŠMT navíc dosud nevypracovalo ani jednu z evaluačních studií, na jejichž základě má hodnotit dosahování globálního cíle programu, přestože ta první měla být dokončena už v roce 2008. Resort také špatně monitoruje jednotlivé oblasti, na které se operační program zaměřuje. Například vůbec neměří zlepšování rovných příležitostí dětí ve většině oblastí vymezených v operačním programu. Ve výročních zprávách za roky 2008 až 2010 ministerstvo navíc předkládalo Evropské komisi v řadě případů nesprávné informace o tom, jak se operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost rozvíjí.

Při výběru samotných projektů se ukázalo být klíčovým problémem vysoké riziko subjektivního hodnocení. O projektech totiž rozhodoval vysoký počet členů výběrových komisí, kteří byli podjatí – tedy měli vztah k projednávaným projektům. A i když při projednávání takového projektu odešli z jednací místnosti, což nebylo pravidlem, mohli celkový výsledek ovlivnit tím, že hlasovali i o konkurenčních projektech. Ministerstvo nevhodným složením výběrových komisí riskuje zpochybnění jejich nestrannosti i objektivnosti samotného výběru projektů.

Čtyři projekty například výběrová komise nejdřív nedoporučila k financování. Pak bylo ale svoláno její mimořádné zasedání, kde už komise zmíněným projektům dala zelenou. V zápise z jednání ale obrat o 180 stupňů nijak nevysvětlila. Porušila tak zásady transparentnosti, rovného zacházení a nediskriminace a také své vnitřní předpisy i regule EU. U těchto čtyř projektů tak kontroloři konstatovali porušení rozpočtové kázně ve výši 56,1 milionu korun. V rámci projektů „EU peníze školám“ zjednodušený systém financování umožňoval příjemcům dotací nakupovat i vybavení, které nijak nesouviselo s konkrétním projektem, na který peníze dostali. Pořizovali za ně například i nábytek nebo bílou techniku.

Resort školství selhává i při kontrole veřejných zakázek, které vypisují příjemci dotací. Například u projektů „EU peníze školám“ nemá ministerstvo o veřejných zakázkách žádný přehled, protože je nesleduje.

Podrobnosti ke kontrole naleznete v přiložené informaci z ukončené kontrolní akce č. 11/17.

Odbor komunikace
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky