NKÚ zkontroloval, jak MPSV nakupovalo a rekonstruovalo budovy

TISKOVÁ ZPRÁVA ke KA č. 14/05 – 8. 12. 2014


Nejvyšší kontrolní úřad se zaměřil na to, jak Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) spravovalo v letech 2009 až 2013 pět programů, které slouží k financování výstavby, rekonstrukcí a nákupů budov Úřadu práce ČR, České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) a sociálních služeb. Kontroloři prověřili i 22 konkrétních akcí za 2,3 miliardy korun.

Programové financování by mělo zabezpečit hospodárné, účelné a efektivní použití peněz ze státního rozpočtu. Kontroloři zjistili, že v řadě případů tomu tak nebylo. MPSV například neschválilo dostavbu budovy Úřadu práce v Pardubicích kvůli tomu, že bylo třeba přikoupit pozemek, který jeho majitel nabízel k prodeji jen jako celek za 15 milionů korun. Podle ministerstva byl příliš velký. O dva roky později MPSV schválilo výstavbu úplně nové budovy na jiném místě. Tento projekt byl přitom o 130 milionů korun dražší než původní varianta.

Zásadní problém vidí NKÚ v tom, že MPSV často a zásadně měnilo podmínky programů. Tento nekoncepční přístup MPSV vedl k tomu, že se z programů pořizovaly budovy, pro něž neměly ČSSZ a Úřad práce dostatečné využití nebo naopak kapacitně nedostačovaly jejich potřebám. Například Úřad práce zastavil výstavbu budovy v Rokytně (okr. Žďár nad Sázavou) za 60 milionů korun, přičemž nebyl schopen kontrolorům doložit, jaké má pro rozestavěnou budovu další využití.

Dalším příkladem je školicí středisko, které Úřad práce v Jihlavě postavil v roce 2006 za víc než 44 milionů korun a které bylo velmi málo vytížené. Od poloviny roku 2012 ho úřad nevyužíval vůbec, a proto ho koncem roku 2012 předal jako nepotřebné ČSSZ, která ho v současnosti rekonstruuje za 17,5 milionu korun. Ta však předtím vyčerpala na přípravu výstavby jiné budovy v Jihlavě téměř 6 mil. Kč. Příkladem kapacitně naopak přetížené budovy je objekt v Karlových Varech, který Úřad práce postavil v roce 2012. Kapacita budovy byla 75 zaměstnanců. V době kontroly v ní ale pracovalo 107 lidí a dalších devět zaměstnanců zůstalo v původní, nevyhovující budově.

Riziko neodpovídajícího využití hrozí také u jiných objektů - ať už se jedná o školicí střediska, která si Úřad práce pořizuje, nebo o budovu, kterou koupil na pražské Letné a v současnosti ji opravuje za celkem 329 milionů korun. V budově bude sídlit Generální ředitelství Úřadu práce a další pracoviště. Přitom podle MPSV neměl vznik Generálního ředitelství Úřadu práce, ke kterému došlo v roce 2011, přinést potřebu nových budov. Úřad práce nedoložil, že provedl řádný výběr vhodných nemovitostí, což byla jedna z podmínek, aby mohl na nákup budovy čerpat evropské dotace z "Integrovaného operačního programu". Navíc nepředložil kontrolorům ani věrohodné údaje o počtech zaměstnanců, kteří by měli v budově pracovat.

Odbor komunikace
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky